Tuesday, 10 June 2008

Islam. Jangan di"selam"kan agama ini..

ORANG menggambarkan Islam dengan macam-macam keburukan kita marah. Kita katakan Islam sebenarnya agama yang baik yang sesuai dengan semua zaman dan semua keadaan. Islam terbaik, tersyumul, tersuci, termurni, agama yang memahami dan macam-macam.

Tetapi apabila kita mendapat sedikit "suara", diberi sedikit "kuasa" kita tunjukan suara dan kuasa kita yang bercanggah dengan apa yang kita dakwa. Kita tunjukan perangai buruk kita dengan turut memberi gambaran buruk terhadap agama yang kita pertahankan itu, agama yang kita kata tidak buruk itu.

Apalah salahnya konsep Islam Hadhari yang bertujuan mengemaskan pemahaman masyarakat terhadap nilai dan kebaikan Islam yang selama ini tidak membawa apa-apa keburukan pun kepada masyarakat. Tidakkah kerajaan baru di Selangor dan Pulau Pinang merasa perbuatan mereka menolak malah mengharamkan kegiatan Islam Hadhari itu menambah burukan gambaran tentang Islam di mata masyarakat.

Tidak kah penguasa-penguasa Melayu di Selangor dan Pulau Pinang yang berkenaan berfikir yang mereka telah menyebabkan masyarakat menjadi lebih terkeliru dan menyebabkan agama Islam dipandang rendah?

Sebagai orang kebanyakan saya berharap tolonglah jangan dipolitikan perkara-perkara agama ini. Kalau iapun hendak menolak apa yang dimulakan oleh parti lawan lakukanlah dengan kebijaksanaan secara yang lebih menggambarkan kemuliaan kita sebagai orang Islam yang "beriman"..

0 comments: