Friday, 24 July 2009

Festival Filem Malaysia ke22 di Sabah apa faedahnya ?

FESTIVAL Filem Malaysia kali yang ke 22 akan diadakan di Kota Kinabalu 5 - 9 Ogos ini. Usaha ini baik - boleh merapatkan kesatuan rakyat Malaysia dalam bidang perfileman. Tapi ada seorang produser yang tak mau menyertai festival tersebut memberitau saya "tapi kenalah ada program yang melibatkan orang Sabah, kalau tidak tak gunalah datang ke situ". Saya tanya dia apa maknanya festival? festival adalah festival lah. Ia terbuka kepada penyertaan orang ramai. Tujuan festival diadakan di Sabah ialah untuk membolehkan orang Sabah mengambil bahagian.

Kalau begitu kata dia buat apa adakan program seperti "Bintang Lagenda". Siapa nak kita lagendakan lagi, kata dia. Balik-balik nak tonjolkan orang vateran yang kebanyakannya dah tak larat. Dah tiap-tiap tahun dari festival pertama dulu orang vateran ditatang-tatang sampai dah tak ada siapa lagi yang nak digelar vateran . Tak ada benda lain lagi ke?.

Saya beritau dia bukan itu sahaja program festival. Macam-macam program telah diatur. Program bercorak keilmuan seperti apresiasi filem dan seminar akan juga diadakan. Sempena festival itu saya sendiri pun akan mengadakan syarahan bertajuk "Cabaran Membina Sinema Nasional Malaysia" di Sekolah Seni Universiti Malaysia Sabah, pada pukul 3.00petang 6 Ogos 2009. Wacana itu inisiatif sekolah seni tersebut dan saya sendiri. Saya percaya tentu banyak yang akan dapat diperkatakan dalam wacana seperti itu.

Memang penting bagi Sabah dan Sarawak memainkan peranan dalam mengukuhkan industri filem Malaysia lebih-lebih lagi negeri-negeri tersebut kaya dengan pelbagai sumber dan bakat yang boleh memperteguhkan industri filem kita.


0 comments: