Sunday, 4 January 2009

Laksanakan Segera Dasar Kebudayaan Kebangsaan

MAJLIS Perundingan Industri Hiburan Dan Kesenian Tanah Air (MAHKOTA) mendesak kerajaan melaksanakan dengan tegas Dasar Kebudayaan Kebangsaan 1971 dan menjadikannya mekanisme perpaduan dan pembentukan bangsa Malaysia yang sejati.

Resolusi tersebut diputuskan pada persidangan perwakilan tahunan Mahkota kali yang ke-3 baru-baru ini.

Usul yang dibentangkan oleh Timbalan Pengerusi Mahkota, Dr. Mahadi J Murat itu menekankan, hanya melalui kebudayaan sahaja, usaha-usaha untuk menjayakan objektif perpaduan negara dapat dicapai.

“Ketika masyarakat pelbagai kaum kalut memperjuangkan cita-cita kaum masing-masing, ketika kedudukan politik negara mula memasuki era teruja oleh konsep demokrasi yang ditafsir dengan pelbagai kepentingan, maka pendekatan seni budaya dan hiburan sahajalah yang boleh digunakan untuk membina keteguhan masyarakat,” katanya.

Menurut Dr. Mahadi, walaupun telah 37 tahun lamanya dasar kebudayaan kebangsaan diwujudkan, namun kerana tiadanya program dan tindakan yang konsisten dalam melaksanakan perakuan-perakuan yang dinyata dalam dasar tersebut hasilnya tidak dapat dilihat dan dirasakan.

“Adalah sesuatu yang malang bagi rakyat negara ini walaupun kerajaan telah menubuhkan sebuah kementerian khusus dalam bidang kebudayaan semenjak negara mencapai kemerdekaan lagi, pembinaan kebudayaan nasional bagi negara masih lagi tidak berjaya dicapai,” jelas beliau lagi.

Mahkota katanya, turut menyeru usaha yang lebih banyak dan fokus dipertingkatkan bagi menentukan objektif perpaduan ini dapat dijayakan secepat mungkin.

Mahkota merupakan badan perundingan yang ahli-ahlinya terdiri dari persatuan, institusi dan badan yang berkaitan dengan bidang seni tanah air yang ditubuhkan bagi menjayakan agenda bidang seni dan hiburan tempatan.

(Petikan Utusan Malaysia Sabtu 3 Jan 2009)

0 comments: